top of page
  • Obrázek autoraRNV

Profesionální recepční je náročné povolání

Aktualizováno: 11. 9. 2020

Profesionální recepční nemusí jen skvěle vypadat, mluvit cizími jazyky, ovládat profesní dovednosti a být ochotná a příjemná. Za touto pozicí, která je pro chod každé společnosti klíčová, se skrývá mnohem víc. Je potřeba ovládat alespoň základy mnoha dalších profesí.


Které to jsou?



Psycholog Schopnost odhadnout člověka podle prvního dojmu a umět s ním podle toho jednat by měla být základní dovedností každé profesionální recepční. Stejně tak by měla umět naslouchat a pokud je třeba, také poradit. Recepční je totiž ve většině firem vrbou jak pro návštěvníky, tak i pro své kolegy. Zároveň se také sama musí umět vyrovnat s občasným stresem spojeným s touto profesí.

Diplomat Jak se slušně vypořádat s dotěrným telefonujícím. Jak uklidnit rozčileného klienta, zvládnout nepříjemného kolegu nebo čekajícího návštěvníka mile připravit na šéfovo delší zpoždění. To jsou situace, ve kterých profesionální recepční musí zachovat chladnou hlavu a poradit si.  

Event manažer Excelentní organizační schopnosti jsou zásadní devizou profesionální recepční. Nejenže se často podílí na organizaci firemních akcí, ale plánuje schůzky, spravuje kalendáře a má pod palcem využívání zasedacích místností. Nemluvě o organizování pracovních cest nebo plánování vytíženosti vozového parku.

Detektiv pozorovatel Profesionální recepční musí mít přehled. O všem a o všech. O tom, kdo je a není v kanceláři, jestli zrovna nedochází papír do tiskárny, kdo je na dovolené a kdo ho během ní zastupuje, nebo že na příští týden je plánovaná odstávka vody. Mít všechny informace důležité pro plynulý chod firmy je zkrátka pro profesionální recepční povinností. 

Barista Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje a denně se jí v průměrné společnosti připraví bez nadsázky litry. Připravit dobrou kávu ale není jen tak. Kávová kultura je na vzestupu a nároky jejích milovníků na kvalitu rostou. Už dávno nestačí jen průměrný kávovar a anonymní kávová zrna. A právě recepční je tím, kdo nejčastěji připravuje návštěvníkům kávu a zároveň i objednává vše potřebné. Musí tomu tedy opravdu rozumět.

320 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page